Een teek bij je hond? Verwijder teek direct, bescherm je hond!

Een teek is een vervelende parasiet die ziekteverwekkers kan overbrengen. Denk aan de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Een teek bij je hond? Verwijder teek direct, bescherm je hond!

Een teek is een vervelende parasiet die ziekteverwekkers kan overbrengen. Denk aan de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Naar schatting 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet1. Een tekenbeet kan overal worden opgelopen; zoals in het bos en in de tuin. Het is dan ook belangrijk om jezelf en je hond regelmatig te controleren en een eventuele teek direct te verwijderen. Zorg ook dat je hond maandenlang beschermd is tegen teken! Op deze pagina lees je hoe.

Teken kunnen zich overal schuilhouden; het hele jaar door…

Wie denkt dat men tekenbeten alleen in het bos oploopt, komt bedrogen uit. Ongeveer 40% van alle tekenbeten vinden plaats in het bos.2,3 Een andere geliefde verstopplek voor teken is de tuin (30-40% van tekenbeten vindt hier plaats2,3). Maar ze zitten ook in parken, duinen (7% van tekenbeten) en speeltuinen.2,3 Teken verstoppen zich vaak in het gras of tussen gevallen bladeren; meestal in de schaduw.
Nog een ongelukkig feitje: zodra het buiten warmer is dan 7°C, zijn teken actief. Dat betekent dat je al vanaf het vroege voorjaar tot en met het najaar alert moet blijven op teken. Zelfs tijdens een zachte winter kunnen ze nog actief zijn…

Feit: katten- en hondeneigenaren hebben 50% meer risico op een tekenbeet

Je kunt zelf een tekenbeet in de natuur oplopen, maar je kunt ook via je huisdier in aanraking komen met teken. Je huisdier kan namelijk wel eens een levende teek meenemen naar huis. In je tuin of woning kan de teek op zoek gaan naar een nieuwe gastheer. Met een beetje pech ben jij dat. En heb je kinderen? Dan wil je al helemaal geen teken in de buurt. Toch?

 
Niet leuk, wel waar: als hondeneigenaar heb je maar liefst 50% meer kans op een tekenbeet dan iemand zonder huisdier!4

Niet alleen jijzelf, maar ook je hond is veel beter af zonder teken. Teken bijten en zuigen bloed. Bovendien kunnen teken bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Denk dus niet alleen aan de gezondheidsrisico’s voor jezelf en je gezin, maar ook aan het welzijn van je hond!

Preventieve maatregelen tegen teken

Waar het gaat om teken, is preventie dus echt hard nodig. Controleer je hond regelmatig, maar vergeet niet dat er altijd één kan ontsnappen aan je zicht. Teken zijn soms slechts 1 tot 3 mm groot! Probeer ze maar eens te ontdekken in een harige vacht. Meestal vinden we teken bij onze huisdieren pas als ze zich gaan vol zuigen.

Behandeling met een goed middel tegen teken biedt dan ook extra zekerheid. Gelukkig zijn er effectieve teken-en vlooienproducten bij de dierenarts beschikbaar. Wist je dat er middelen zijn die een maand of juist meerdere maanden beschermen? Je dierenarts kent jou en je huisdier het best en kan je dus goed adviseren. Vraag je dierenarts om persoonlijk advies!

7 tips voor het verwijderen van teken

  • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen.
  • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
  • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
  • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
  • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met 70% alcohol of jodium en was je handen met zeep.
  • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven wijze.
  • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de bijtplek en noteer de datum in je agenda.

> Bekijk animatie

Voorbereid erop uit!

Ga je op pad met je hond? Een goede voorbereiding is het halve werk! Bevestig een tekentang aan je sleutelbos of doe een tekenkaart in je portemonnee. Dan heb je altijd materiaal bij de hand als je met een tekenbeet te maken krijgt.

Neem je je hond gezellig mee naar het buitenland? Vraag je dierenarts of je je hond ook moet beschermen tegen (exotische) parasieten, zoals hartwormen en zandvliegen. Vraag je dierenarts om advies

> bekijk onze vakantiechecklist.

Vind een dierenarts dichtbij

De dierenarts vervult een belangrijke rol in het leven van je huisdier. Voer je locatie in om verbonden te worden met een dierenarts in je buurt

VIND EEN DIERENARTS DICHTBIJ

Referenties:

  1. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/infectieziekten/ziekte-van-lyme
  2. Mulder, et al. High risk of tick bites in Dutch gardens. Vector-Borne and Zoonotic Diseases, 2013; 13(12), 865-871.
  3. Sciensano, Tekennet 2021, Surveillance van tekenbeten in België.
  4. Jones EH, et al, Zoonoses Public Health, 2018; 65: 74–9. Pet ownership increases human risk of encountering ticks.

NL-NON-220700008



Meer zoals dit

Goed beschermd kat
Vaccineren
Bescherm je kat door vaccinatie

Katten zijn heerlijke huisdieren. Heb je zelf een kat, dan wil je die natuurlijk zo gezond mogelijk houden. Naast een goede verzorging en voer, helpt vaccinatie je kat te beschermen tegen ziekten. Op deze pagina lees je meer over de werking van vaccinaties.

op reis met kat
Reizen
Voorbereid op reis; met óf zonder je kat

Voorbereid op reis met of zonder je kat? Lees deze handige tips voor een zorgeloze vakantie. Of je nu je kat meeneemt op reis, thuislaat met een oppas of naar een pension gaat, met deze tips kan je als katteneigenaar met een gerust hart op vakantie.

op reis met hond in auto
Reizen
Op reis? Lees deze tips voor als je hond meegaat óf naar het pension gaat!

Op reis met je hond? Lees deze handige tips voor een probleemloze en onvergetelijke vakantie. Van het regelen van de benodigde papieren en vaccinaties tot het beschermen tegen parasieten en het vinden van geschikte opvangmogelijkheden.

Ontdek de beste innovaties voor huisdieren

Op zoek naar oplossingen voor huisdierverzorging?