Vaccineren op maat: het overwegen waard!

Preventie is belangrijk om je veulen of paard gezond te houden. Is jaarlijks vaccineren van je paard tegen tetanus en influenza wel noodzakelijk? Lees alles over vaccineren op maat in dit artikel.

Vaccineren op maat paard

Preventie is belangrijk om je veulen of paard gezond te houden. Toch zijn er steeds meer paardeneigenaren die zich afvragen of het jaarlijks vaccineren van hun paard tegen tetanus en influenza wel noodzakelijk is. Vaccineren op maat is dan ook steeds meer in opkomst.

Het is mogelijk om vaccinaties af te wisselen

Bijna elk paard krijgt jaarlijks (of zelfs halfjaarlijks) een vaccinatie tegen tetanus. Dat komt omdat deze standaard gecombineerd is met de paardengriepvaccinatie (influenza). Dat is praktisch, maar niet noodzakelijk. Als je paard een correcte (drievoudige) basisvaccinatie heeft gehad, kan je ervoor kiezen om het ene jaar tegen paardengriep en tetanus te vaccineren en het andere jaar enkel tegen paardengriep. Zeker als je paard wat gevoeliger is voor vaccinaties. Vraag je dierenarts om advies.

Eén keer per twee jaar vaccineren tegen tetanus

Voor tetanus geeft een correcte (drievoudige) basisvaccinatie gedurende minimaal twee jaar voldoende bescherming. Eén keer per twee jaar tegen tetanus vaccineren volstaat dus. Voor paardengriep wordt een regelmatige herhalingsvaccinatie geadviseerd. Voor wedstrijdpaarden is deze jaarlijkse (KNHS) of halfjaarlijkse (FEI en K.B.R.S.F.) vaccinatie zelfs verplicht. * Heb je een recreatiepaard, dan kan onder andere groepssamenstelling en (indirect) contact met andere paarden, leeftijd, algemene gezondheid, intensiteit van de training, stress en reizen meegenomen worden bij het opstellen van een vaccinatieschema op maat.

Drievoudige basisvaccinatie paard

Als mijn paard niet van het erf komt, moet hij dan gevaccineerd worden?

Het is verstandig je paard in elk geval tegen tetanus te vaccineren. Voor de overige vaccinaties kan je je dierenarts een risico-inschatting laten maken. Gaat je paard naar trainingen, wedstrijden of naar leslocaties en heeft het contact met andere paarden?  Dan moet je er rekening mee houden dat je paard een groter risico heeft op een besmetting met onder andere paardengriep, droes en rhino. Vaccineren is in dat geval verstandig.

Oudere paarden en vaccinaties 

Het immuunsysteem van oudere paarden wordt iets minder robuust. Dit wordt -met een mond vol- immunosenescentie genoemd. Omdat oudere paarden dus iets gevoeliger zijn voor infecties, is het verstandig om ze correct te blijven vaccineren, zodat ze optimaal beschermd blijven tegen ziekten

Titerbepaling

Een titerbepaling is: het bepalen van de hoeveelheid antilichamen die er in het bloed zitten tegen een bepaalde ziekte. Dit wordt gedaan door middel van een bloedtest.
Behalve dat een titerbepaling slechts een moment opname is, zegt een titer alleen iets over de afweer op basis van antilichamen. De cel gebonden afweer wordt bijvoorbeeld niet meegenomen. Een aanpassing van het vaccinatieschema op basis van titerhoogte gebeurt daarom niet bij paarden

Ieder paard en elke situatie is anders: je dierenarts is dé aangewezen adviseur als het aankomt op de gezondheid van je paard en voor het opstellen van een vaccinatieschema op maat.

*Voor de meest actuele regelgeving m.b.t. vaccinaties voor wedstrijden check altijd eerst bij de sportbond waar je bij aangesloten bent. Zo weet je zeker dat je voldoet aan de gestelde eisen en is je paard optimaal beschermd.

Vind een dierenarts dichtbij

De dierenarts vervult een belangrijke rol in het leven van je huisdier. Voer je locatie in om verbonden te worden met een specialist in uw buurt

VIND EEN DIERENARTS DICHTBIJ


Meer zoals dit

Goed beschermd kat
Vaccineren
Bescherm je kat door vaccinatie

Katten zijn heerlijke huisdieren. Heb je zelf een kat, dan wil je die natuurlijk zo gezond mogelijk houden. Naast een goede verzorging en voer, helpt vaccinatie je kat te beschermen tegen ziekten. Op deze pagina lees je meer over de werking van vaccinaties.

op reis met kat
Reizen
Voorbereid op reis; met óf zonder je kat

Voorbereid op reis met of zonder je kat? Lees deze handige tips voor een zorgeloze vakantie. Of je nu je kat meeneemt op reis, thuislaat met een oppas of naar een pension gaat, met deze tips kan je als katteneigenaar met een gerust hart op vakantie.

op reis met hond in auto
Reizen
Op reis? Lees deze tips voor als je hond meegaat óf naar het pension gaat!

Op reis met je hond? Lees deze handige tips voor een probleemloze en onvergetelijke vakantie. Van het regelen van de benodigde papieren en vaccinaties tot het beschermen tegen parasieten en het vinden van geschikte opvangmogelijkheden.

Ontdek de beste innovaties voor huisdieren

Op zoek naar oplossingen voor huisdierverzorging?

Join MyPet
JOIN MYPET.COM