Voor het eerst met je pup naar de dierenarts

GEZONDHEID & PREVENTIE

13 Jan, 2023

Geschatte leestijd 4 minuten

Van harte gefeliciteerd met je nieuwe pup! Het is begrijpelijk dat je je pup aan iedereen wilt laten zien, maar vergeet niet dat rust in de eerste week heel belangrijk is. Laat je pup dus geleidelijk wennen aan zijn nieuwe thuis. Om je pup zo goed mogelijk te beschermen en gezond te houden, is het verstandig om alvast een afspraak met je dierenarts in te plannen. Op deze pagina lees je enkele tips die je goed voorbereiden op het eerste bezoek. 


Waarom is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan?

Je dierenarts speelt een essentiële rol in het leven van je hond. Bij een eerste bezoek aan de dierenarts wordt je pup van kop tot staart nagekeken. Een dierenarts is daarbij alert op klinische symptomen en ziet signalen die je als baasje mogelijk mist. Daarnaast kan je dierenarts je heel gericht adviseren om je pup zo lang mogelijk gezond te houden. Tijdens de eerste afspraak komen er dan ook meerdere zaken aan bod, zoals vaccinaties, bescherming tegen parasieten, identificatie en voeding.

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn, zeker in het begin, noodzakelijk. Een aantal behandelingen zoals vaccineren en ontwormen moeten herhaald worden en bovendien zal je dierenarts ook graag het gewicht, de algemene conditie en het gedrag van je pup willen opvolgen. Zo blijf je verzekerd van een goed beschermde en vrolijke hond!


Op welke leeftijd breng je een eerste bezoek aan de dierenarts?

De aanbevolen leeftijd om een pup bij de moeder weg te halen ligt vanaf 8 weken. Wanneer je pup na enkele dagen gewend is aan zijn nieuwe thuissituatie, kan je een afspraak maken bij de dierenarts. Hetzelfde geldt als je een oudere pup adopteert: nadat je hond zo’n 3-4 dagen heeft kunnen wennen aan zijn nieuwe plek, is het goed dat je dierenarts zijn algemene gezondheidstoestand controleert.

Als je je pup hebt gehaald, dan heeft het waarschijnlijk de eerste vaccinaties al gekregen en is je pupbeschermd tegen parasieten, zoals wormen, vlooien en teken. Toch is het belangrijk om met je pup de dierenarts te bezoeken om de algemene toestand van je nieuwe huisdier na te gaan en advies in te winnen om je pup een gezonde start te kunnen geven.Hoe bereid je je voor op het eerste bezoek?

Het eerste bezoek aan de dierenarts is een belangrijke stap, maar kan ook stress met zich meebrengen. Zowel voor de pup als voor het baasje! 

Hoe zal het bezoek verlopen? Zal mijn pup zich goed gedragen? Kan de dierenarts goed overweg met mijn dier? Wat gaat de dierenarts allemaal doen?

Geen zorgen. Het is heel normaal dat je het eerste bezoek misschien wat spannend vindt. Om dit eerste bezoek (en toekomstige bezoeken) zo goed mogelijk te laten verlopen, volgen hier wat tips:

  • Maak vooraf een afspraak om een lange wachttijd in de praktijk te vermijden. Vermeld bij het maken van de afspraak duidelijk dat het om een eerste afspraak voor een pup gaat.
  • Profiteer van het bezoek en zie het als een leuk uitje: praat tegen je pup en speel met hem. Op die manier zal je pup de uitstap associëren met een plezierig moment.
  • Probeer je pup gerust te stellen tijdens het wachten. 
  • Neem wat lekkers mee om je pup na het bezoek te belonen  


Ben je bij de dierenarts? Probeer zoveel mogelijk uit de buurt van andere honden te blijven. Het kan dat je pup nog niet de volledige weerstand opgebouwd heeft, waardoor zij/hij extra vatbaar kan zijn voor ziekteverwekkers.

Wat moet je meenemen bij het eerste bezoek?

Neem in elk geval alle papieren mee van je dier. Als je jouw pup koopt dan moet deze verplicht vooraf al gechipt zijn en een Europees paspoort hebben. Het is belangrijk het paspoort bij ieder dierenartsbezoek mee te nemen.


Zeker weten dat je niets vergeet te vragen bij de dierenarts? Schrijf voorafgaand aan het bezoek alle vragen op waarop je een antwoord wilt. Denk bijvoorbeeld aan vragen over opvoeding en socialisatie of adviezen over de hondenscholen in de buurt 
 

BNL-NON-221200014

GERELATEERDE BERICHTEN