Tetanus. Een niet te onderschatten ziekte.

GEZONDHEID & PREVENTIE

20 Jan, 2023

Geschatte leestijd: 3 minuten

Combinatie vaccinatie tegen tetanus én paardengriep

Tetanus wordt veroorzaakt door gifstoffen (toxines) die geproduceerd worden door de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie produceert een neurotoxine (zenuwgif), dAT de zenuwbanen aantast waardoor spieren verkrampen. Vaak leidt de infectie tot de dood. Voor paarden is tetanus een voortdurende bedreiging. Bescherm je paard dan ook door vaccinatie.

De symptomen van tetanus

Het verstijven van spiergroepen is een van de belangrijkste kenmerken van tetanus. Herken je een van de volgende symptomen bij je paard? Neem dan contact op met je dierenarts voor advies en een diagnose:

  • Spierstijfheid, te beginnen met de kauwspier
  • Strekken van het hoofd
  • Zichtbaar derde ooglid

Oorzaak en behandeling

Vooral paarden die een diepe wond hebben, lopen risico. De bacterie Clostridium tetani houdt namelijk van een zuurstofarme omgeving. In de wond kan de bacterie zich snel vermeerderen, waardoor het neurotoxine (gif) in de circulatie komt. Als je paard tetanus heeft, moet het zo snel mogelijk tetanus antiserum toegediend krijgen. Eventueel wordt er nog een antibioticum ingezet, maar dat heeft alleen zin als de ziekte zich nog in een vroeg stadium bevindt.

Symptomen tetanus paard

Preventieve vaccinatie

Paarden zijn zeer gevoelig voor het tetanustoxine en bovendien bevat paardenmest veel Clostridium tetani bacteriën. Door middel van vaccinatie kan je je paard zeer effectief beschermen tegen tetanus en de ernstige gevolgen van een tetanus-infectie voorkomen. Ook een goede wondverzorging bij je paard is van belang.


Eén vaccinatie tegen tetanus én paardengriep

Bijna alle paarden worden jaarlijks gevaccineerd tegen tetanus. Dat komt omdat het tetanusvaccin eigenlijk altijd gecombineerd wordt met een griepvaccin (influenza). Zo is je paard met één vaccinatie beschermd tegen tetanus én griep.


Tetanus is een groot risico

De tetanusvaccinatie wordt door de KNHS en K.B.R.S.F. niet verplicht gesteld, maar omdat het risico en de gevolgen van tetanus zo groot zijn, zou het verstandig zijn als iedere paardeneigenaar zijn paarden tegen tetanus laat vaccineren. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden!

BNL-EQU-220500002