Denk je erover na een kat in huis te nemen?

Beantwoord eerst deze 6 vragen!

GEZONDHEID & PREVENTIE

13 Jan, 2023

Geschatte leestijd 5 minuten

Leuk dat je overweegt een kat in huis te nemen. Wanneer je kiest voor een kitten, ga je een verbintenis aan voor het hele leven van het dier, ongeveer 15 jaar. Voordat je de definitieve beslissing neemt, is het dan ook goed je bewust te zijn van de verantwoordelijkheden die een kat met zich meebrengt. Tip: stel jezelf de volgende 6 vragen:


1.Heb ik tijd om voor een kat te zorgen?

Ook al zijn katten onafhankelijke dieren, je moet er wél tijd voor vrijmaken. Wie geeft voeding en water? Wie verschoont de kattenbak? Wie gaat naar de dierenarts? Wie zorgt voor je kat in geval van afwezigheid? En het allerbelangrijkste natuurlijk: wie geeft de kat aandacht? Een dier heeft veel liefde en aandacht nodig!


2. Heb ik genoeg financiële middelen?

Een kat is niet goedkoop: voeding, vaccinatie, benodigdheden zoals krabpaal en kattenbakken, bescherming tegen parasieten, jaarlijks bezoek aan de dierenarts, opvang tijdens de vakantie… Bovendien kan je kat altijd ziek worden, wat tot onvoorziene kosten kan leiden. Een diergezondheidsverzekering kan helpen onvoorziene kosten te dekken.

In België is chippen, sterilisatie / castratie van je kat verplicht. In Nederland mag je zelf beslissen of je je kat laat castreren of steriliseren, maar wordt het wel aanbevolen. 
Vraag je dierenarts om advies!

Kies je voor een Huiskat of een raskat?

De meeste huiskatten in de Benelux lijken op een Europese korthaar, maar hebben geen stamboom. Deze katten hebben uiteenlopende karakters, lichaamsbouw, groottes en vachten.  De Europese korthaar heeft een groot aanpassingsvermogen, zowel voor het platteland- als stadsleven, zoals de meeste katten.

  • Raskatten zijn qua uiterlijk minder gevarieerd binnen een ras, maar er zijn veel verschillende rassen. Bepaalde rassen hebben ook specifieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan: Verschillende rassen kunnen verschillende karakters hebben. Natuurlijk is er binnen een ras ook verschil tussen de dieren.
  • Er zijn rassen met verschillende vachttypes en dus verschillende eisen voor vachtverzorging. Langharige vachten hebben over het algemeen meer verzorging nodig.
  • Bij sommige rassen komen genetische gezondheidsproblemen voor. Overleg met je dierenarts!


3. Val je voor een kitten? Of kies je toch voor een volwassen kat of senior?

Een kitten is natuurlijk  schattig! Maar let op: een kitten vraagt om tijd, geduld en aandacht; ook wat betreft opvoeding. Bovendien kan een kitten nog weleens door je huiskamer razen en je been of gordijn als klimpaal gebruiken. Je bent gewaarschuwd 😉

Waarom kies je niet voor een volwassen kat? In tegenstelling tot wat iedereen vaak denkt, zijn katten die in een asiel zitten geen katten met gedragsstoornissen of dieren die zich moeilijk kunnen aanpassen. Ze hebben eerder een beetje pech gehad in het leven. Wat scheelt: vanaf een jaar oud zijn de meeste katten een stuk kalmer dan kittens. 

Je kan natuurlijk ook voor een échte senior gaan. Zo zorg je ervoor dat een kat toch nog een mooie oude dag heeft. Dat gunnen we iedereen, toch?


4. Een kat uit het asiel of liever toch van een cattery?

Of je nu voor een asielkat, of een kat uit een cattery kiest: maak een bewuste keuze! 

Aandachtspunten cattery
Informeer bij de rasvereniging naar aangesloten catteries. Let vooral op onderstaande aandachtspunten:

  • Zorg dat je ook de moederpoes ontmoet bij een eerste bezoek. 
  • Is de omgeving waarin je kitten gehouden wordt schoon en is er voldoende voer en drinkwater beschikbaar? Hoe oogt je kitten? Hoe ziet de moederpoes eruit?
  • Is je kitten al een beetje gesocialiseerd? Wat heeft de cattery daaraan gedaan?  

Haal je liever je kitten of kat uit een asiel? 
Mooi dat je dieren een tweede kans geeft! Ongeacht of het een jonge of oudere kat is: hij of zij heeft mogelijk al heel wat ervaringen achter de rug, gelukkig of ongelukkig. Laat je hierover bijpraten door het asiel. 

Heb je je droomkitten of -kat gevonden? Er zijn wel wat kosten aan verbonden, maar dan is je kat meteen al gechipt, geregistreerd, gevaccineerd en beschermd tegen parasieten. 


5. Vanaf welke leeftijd haal je een kitten in huis?

In Nederland mag een kitten wettelijk gezien vanaf de leeftijd van 7 weken verkocht worden, in Vlaanderen vanaf 12 weken. Dat geldt overigens niet voor heel België; er zijn gewestelijke verschillen. In Wallonië en Brussel mogen kittens bijvoorbeeld al vanaf 7 weken leeftijd verkocht worden.

Ongeacht wat wettelijk wel of niet mag: het advies is om een kitten pas na minimaal 12 weken het nest te laten verlaten. Enkele weken in het gezelschap van zijn moeder, broers en zussen verblijven is gunstig voor de ontwikkeling van de kat. Net als een kind, leert een kitten van zijn moeder hoe hij zich moet gedragen. Tijdens spel met zijn broertjes en zusjes leert hij communiceren met zijn soortgenoten en ontwikkelt hij diverse vaardigheden. Kittens die langer in het nest mochten blijven (mits ook goed gesocialiseerd door de cattery) vertonen bovendien minder vaak gedragsproblemen.


BNL-NON-221200017


GERELATEERDE BERICHTEN