Konijnenziekte: Hoe herken je het en wat kan je ertegen doen?

GEZONDHEID & PREVENTIE

9 Jan, 2023

Geschatte leestijd: 2 minutes

Konijnenziekte myxomatose

Myxomatose is een ernstige konijnenziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt vooral overgebracht door bloedzuigende insecten, zoals muggen en vlooien, maar kan ook door direct contact tussen konijnen (bijvoorbeeld contact met een besmet wild konijn) verspreid worden.

Hoe herken je myxomatose?

Myxomatose wordt veroorzaakt door het myxomavirus. Als je konijn besmet is met myxomatose, zie je dat het eerst aan dikke, vochtige zwellingen bij de ogen, mond en/of anus van je konijn. Daarnaast ontstaan de bulten op de oren, bij de mond en op de rug. Deze bulten worden myxomen genoemd. Meestal duurt het 5 tot 14 dagen na besmetting, voordat de eerste symptomen zichtbaar worden.

Symptomen myxomatose

Verloop van de ziekte

Na een paar dagen kunnen de zwellingen rond de ogen zo ernstig worden dat ze mogelijk blindheid veroorzaken. Daarnaast krijgen besmette konijnen vooral problemen met de ademhaling en eventueel een longontsteking. Eten en drinken wordt steeds moeilijker en gewoonlijk leidt de ziekte binnen 2 weken tot de dood.


Bescherm je konijn door vaccinatie

Helaas bestaat er geen geneesmiddel tegen myxomatose, maar kan je je konijn door middel van een jaarlijkse vaccinatie wel beschermen tegen deze ziekte. Informeer bij je dierenarts naar de mogelijkheden en maak een afspraak!

NL-NON-220500024