Liefde is…je konijn zo lang mogelijk gezond houden!

GEZONDHEID & PREVENTIE

8 Jan, 2022

Geschatte leestijd: 2 minuten

Gezondheid konijn

Natuurlijk wil je je konijn zo lang mogelijk gezond houden. Naast goede voeding, voldoende bewegingsruimte en een huisgenootje (konijnen zijn heel sociale dieren en leven liever niet alleen!), is het ook belangrijk je konijnen te beschermen tegen ziekten. 

Komt een konijn bij de dokter….

De beste manier om gezondheidsproblemen bij je konijn voor te zijn, is door minstens eenmaal per jaar een afspraak te maken voor een gezondheidscontrole bij de dierenarts. Tijdens zo’n check-up zal je dierenarts je konijn helemaal onderzoeken, de stand van het gebit beoordelen (de tanden en kiezen van een konijn groeien immers levenslang door), én het gewicht controleren. Is je konijn gezond bevonden? Dan kan hij of zij ook meteen worden gevaccineerd.

TIP: Heeft jouw konijn al een konijnenpaspoort waarin ook de gezondheidscontroles genoteerd kunnen worden? Vraag ernaar bij je dierenarts. 

Controle konijn dierenarts

Virusziekten konijnen

Je konijn vaccineren is geen overbodige luxe. Integendeel! Er zijn ernstige virusziekten die een risico vormen voor jouw konijn. De bekendste is myxomatose. Daarnaast overlijden ook jaarlijks konijnen in Nederland aan RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease), ook wel VHS (Viraal Hemorrhagisch Syndroom) genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door virussen. Hiervan zijn twee typen bekend: RHD1 (ook wel klassieke RHD genoemd) en RHD2.


Bescherm je konijn

Myxomatose en RHD1 en RHD2 kunnen bij niet-gevaccineerde konijnen een dodelijk verloop hebben. Helaas bestaat er voor geen van deze ziekten een specifiek geneesmiddel, maar gelukkig kan je je konijn wel door vaccinatie beschermen: met één jaarlijkse vaccinatie houd je je konijn zo lang mogelijk gezond. Maak een afspraak met je dierenarts en vraag om advies!

NL-NON-220500023