Het belang van vaccineren

Wat is vaccineren precies? En waar moet ik opletten? Op deze en meer vragen vind je op deze pagina het antwoord.

Vaccineren paard

Als paardeneigenaar of -houder ben je verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je paard. Met goede voeding, het juiste stalklimaat en voldoende beweging houd je je paard gezond. Daarnaast kan je je paard door vaccinatie beschermen tegen bepaalde ziekten, zoals bijvoorbeeld paardengriep (influenza). Maar wat is vaccineren precies? Waar moet je op letten? Op deze en meer vragen vind je op deze pagina het antwoord.

Beschermen tegen virussen en bacteriën

Een vaccin beschermt je paard tegen bepaalde infectieziekten die veroorzaakt worden door virussen of bacteriën. Virussen en bacteriën zijn ziekmakers die je niet kunt waarnemen. Althans, niet met het blote oog. Ze zijn zó klein dat je ze alleen onder een microscoop kunt zien. Virussen en bacteriën willen maar één ding en dat is zichzelf vermenigvuldigen. Maar dat kunnen ze niet alleen. Daarvoor hebben ze een gastheer (in dit geval je paard) nodig. Via neus- of mondcontact of door inademing komt de ziekteverwekker in je paard. Daar kunnen bacteriën en virussen zich gaan vermeerderen waardoor bijvoorbeeld organen van je paard kunnen beschadigen.

De aanwezigheid van de ziekteverwekkers en de schade die ze veroorzaken leidt tot een afweerreactie van het lichaam en zorgt bij je paard voor ziekteverschijnselen zoals bijvoorbeeld koorts, stijfheid, snotteren en hoesten. Om te kunnen overleven gaan de nieuw gemaakte ziekteverwekkers weer op zoek naar een nieuwe gastheer (paard). Dit is een nieuwe besmetting, die kan ontstaan door inademing van de lucht waarin de ziekteverwekker zweeft, door neuscontact, door eten en drinken uit dezelfde voerbak of via voorwerpen waarop of waarin de ziekteverwekker aanwezig is.

Wat is vaccineren?

Bij vaccineren of enten wordt er een stof ingespoten die op de ziekteverwekker lijkt. Je paard wordt hiervan niet ziek, maar het immuunsysteem gaat wel beschermende afweerstoffen aanmaken. Wanneer je paard daarna in aanraking komt met de echte ziekteverwekker, dan herkent het immuunsysteem dit meteen en maakt deze onschadelijk.

Belangrijke redenen om je paard te laten vaccineren kunnen zijn:

  • Vaccineren helpt voorkomen dat je paard ziekt wordt
  • Vaccineren vermindert de kans op besmetting
  • Vaccineren vermindert de ernst van de klachten bij een infectie
  • Vaccineren vermindert de verspreiding van de ziektekiem naar andere paarden
Enting paard

Je dierenarts weet precies welke vaccinaties je paard nodig heeft. Maak een afspraak om de vaccinatiestatus na te gaan.
TIP: Geef je paard op de dag van vaccinatie en de dag erna een rustdag. Beweging is goed maar een zware training meteen na de vaccinatie wordt afgeraden.

Extra ondersteuning voor je paard

Naast het up-to-date houden van de vaccinaties, kan je de opgebouwde afweer van je paard extra ondersteunen door:

  • Je paard in een uitstekende conditie te houden, middels de juiste voeding, voldoende beweging, goede verzorging en een optimaal stalklimaat. Een gezond paard is beter bestand tegen een virus of een bacterie.
  • Stallen met zieke paarden te vermijden.
  • Je paard niet aan een vreemd paard te laten snuffelen. Het is namelijk niet altijd aan de buitenkant te zien of een paard ziektekiemen bij zich draagt. Probeer zelf ook zoveel mogelijk contact met andere paarden te vermijden, zelf ben je namelijk ook een belangrijke factor in de overdracht.
  • Goed te letten op hygiëne. Was je handen voor je met je paard in contact komt. Zorg voor schone spullen voor je paard (borstels, dekjes, bescherming etc.), die niet met andere paarden gedeeld worden.

Veilig en vertrouwd

Hoe meer paarden er gevaccineerd worden, hoe hoger de vaccinatiegraad is en hoe lager de infectiedruk wordt. De kans dat individuele paarden ziek worden, is dan ook kleiner. Als een merrie tijdig en correct is gevaccineerd (in de laatste maand van de dracht), krijgt het veulen via de moedermelk de benodigde afweerstoffen binnen. Welk vaccin je dier ook nodig heeft: elk vaccin is uitgebreid getest en veilig voor paarden en pony’s. Na een vaccinatie kunnen soms entreacties (bijwerkingen) optreden, variërend van een verdikking op de plek van inspuiten tot spierpijn of soms koorts. De meeste paarden hebben nergens last van en wanneer er wel een bijwerking optreedt, verdwijnt deze meestal spontaan binnen één tot enkele dagen. Neem altijd even contact op met je dierenarts zodat deze de bijwerking kan monitoren.

TIP: Een goede basishygiëne vermindert de verspreiding van infectieziekten. Laat vreemde paarden niet neuzen, was regelmatig je handen, reinig drink- en voerbakken regelmatig en ventileer voldoende.

Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen? Je paardenarts beantwoordt ze graag!

Vind een dierenarts dichtbij

De dierenarts vervult een belangrijke rol in het leven van je huisdier. Voer je locatie in om verbonden te worden met een specialist in uw buurt

VIND EEN DIERENARTS DICHTBIJ

BNL-NON-221200013



Meer zoals dit

Goed beschermd kat
Vaccineren
Bescherm je kat door vaccinatie

Katten zijn heerlijke huisdieren. Heb je zelf een kat, dan wil je die natuurlijk zo gezond mogelijk houden. Naast een goede verzorging en voer, helpt vaccinatie je kat te beschermen tegen ziekten. Op deze pagina lees je meer over de werking van vaccinaties.

op reis met kat
Reizen
Voorbereid op reis; met óf zonder je kat

Voorbereid op reis met of zonder je kat? Lees deze handige tips voor een zorgeloze vakantie. Of je nu je kat meeneemt op reis, thuislaat met een oppas of naar een pension gaat, met deze tips kan je als katteneigenaar met een gerust hart op vakantie.

op reis met hond in auto
Reizen
Op reis? Lees deze tips voor als je hond meegaat óf naar het pension gaat!

Op reis met je hond? Lees deze handige tips voor een probleemloze en onvergetelijke vakantie. Van het regelen van de benodigde papieren en vaccinaties tot het beschermen tegen parasieten en het vinden van geschikte opvangmogelijkheden.

Ontdek de beste innovaties voor huisdieren

Op zoek naar oplossingen voor huisdierverzorging?

Join MyPet
JOIN MYPET.COM