Tips om je konijn zo lang mogelijk gezond te houden

GEZONDHEID & PREVENTIE

12 Jan, 2022

Geschatte leestijd: 4 minutes

Gezondheid konijn

Konijnen zijn leuke, speelse en slimme dieren. Geen wonder dat ze zo ontzettend populair zijn! Natuurlijk wil je je konijn zo lang mogelijk gezond houden. Naast goede voeding, een groot hok met voldoende ruimte en een huisgenootje (konijnen zijn heel sociale dieren en leven liever niet alleen!), is het ook belangrijk om je konijnen goed te beschermen tegen ziekten. Hieronder lees je enkele tips om je konijn zo lang mogelijk gezond te houden.

Houd je konijn goed op gewicht!

Het gewicht van je konijn kan bepalend zijn voor de gezondheid. Veel konijnen, zeker vrouwtjeskonijnen (voedsters), hebben gewichtsproblemen (obesitas). De belangrijkste oorzaken zijn verkeerde voeding, een tekort aan beweging en sterilisatie. Obesitas kan aanleiding geven tot verschillende ziektes. Daarom is het noodzakelijk het gewicht van je konijn goed in de gaten te houden en het voedingsadvies van je dierenarts op te volgen.


Een gezond gebit is het halve werk

Een van de belangrijkste gezondheidsproblemen bij konijnen zijn tandproblemen. De stand van het gebit kan verkeerd zijn (scheefstand), of kiezen en tanden slijten onvoldoende af. Problemen aan het gebit kunnen heel pijnlijk zijn voor je konijn en zorgen ervoor dat je konijn moeilijker kan eten. De oorzaken van gebitsproblemen kunnen erfelijk zijn of door trauma of verkeerde voeding komen. Zorg dus voor goede voeding, goede knaagmiddelen en laat het gebit regelmatig controleren door je dierenarts. Wist je dat het gebit van een konijn altijd blijft groeien?


Aanwijzingen voor een gebitsprobleem zijn:

 • Bepaalde voeding niet meer kunnen/willen eten
 • Helemaal niet meer eten, gewichtsverlies
 • Speekselen
 • Afwijkende keutels.
 • Abcessen ter hoogte van de kaak en ooginfecties.
Gebit konijn

Controleer met regelmaat de ogen van je konijn

Hoe vaak kijk jij in de ogen van je konijn? Konijnen zijn vatbaar voor oogproblemen. Zo komen waterige of ontstoken traanbuizen vrij vaak voor. Ook staar en een ‘rood’ of ‘roze’ oog (conjunctivitis) zijn veelgehoorde klachten. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een infectie. Zie je iets afwijkends bij de ogen van je konijn? Ogen ze rood of slijmerig? Twijfel niet en ga langs bij je dierenarts. Vaak zijn oogproblemen met een kleine behandeling al te verhelpen! Probeer de ogen van je konijn zo goed mogelijk schoon te houden. Controleer regelmatig of er geen haren in de ogen prikken


12 tips om je konijn zo lang mogelijk gezond te houden

 1. Vaccineer je konijn jaarlijks tegen myxomatose én RHD1 en RHD2. Vraag je dierenarts om vaccinatieadvies tegen myxomatose en RHD (VHS). Voorkomen is beter dan genezen!
 2. Bezoek jaarlijks je dierenarts voor een gezondheidscontrole. Je konijn wordt dan helemaal onderzocht, waarbij ook het gebit kan worden gecontroleerd.
 3. Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen, vlooien en wilde konijnen.
 4. Gebruik indien nodig een vlooienmiddel. LET OP dat je een middel gebruikt dat voor konijnen geregistreerd is. Sommige honden- en kattenvlooienmiddelen zijn dodelijk voor konijnen.
 5. Bestrijd muggen met insectwerende strips en netten (klamboes). Ook droge bedding helpt muggen te voorkomen.
 6. Zorg voor goed gezelschap: konijnen zijn van nature sociale dieren en raken gestrest als ze alleen in een hok zitten. Houd daarom altijd meer dan 1 konijn.
 7. Kies voor gezonde voeding. Een goed dieet bestaat voor 80% uit hooi en gras, voor 10-15% uit groente en kruiden, voor 5% uit biks (20 gram per kg lichaamsgewicht) en maar een paar procent uit fruit en snoepjes. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater.
 8. Houd je konijn goed op gewicht. Obesitas kan leiden tot verschillende ziekten.
 9. Zorg voor een ren waarin je konijn voldoende kan bewegen.
 10. Geef voldoende te knagen, zodat het gebit netjes afslijt.
 11. Leg speeltjes klaar voor je konijn. Verveling is dodelijk (saai).
 12. Waarborg een goede hygiëne; maak het hok regelmatig schoon.

BE-NON-220500012