Een teek bij je kat? Verwijder de teek direct, bescherm je kat!
GEZONDHEID & PREVENTIE
1 Sep, 2022
Geschatte leestijd 5 minuten

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die verschillende ziekten kunnen overdragen. Naar schatting krijgen 2 op de 100 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet1. Maar ook katten hebben last van teken. Je doet er dan ook verstandig aan om regelmatig de vacht van je kat te controleren. Zie je een teek? Verwijder deze dan direct! Nog slimmer: bescherm je kat goed tegen deze vervelende parasieten, in ieder geval van maart tot en met november. Op deze pagina lees je hoe.
Je kat loopt ook teken op in de tuin…
Zoals gezegd loopt je kat wel degelijk kans op een vervelende tekenbeet. Zeker als je kat veel buiten komt… Het kan al genoeg zijn om lekker in de tuin te spelen, want ook daar komen teken voor. Maar liefst 30-40% van de tekenbeten bij mensen wordt opgelopen in tuinen2,3. Naast de tuin verstoppen teken zich in het bos, in parken, duinen en speeltuinen. Overal waar gras is, kunnen teken voorkomen.
Bovendien zijn katten roofdieren: ze jagen op muizen en vogels die zelf ook weer teken verspreiden. Zodra het buiten warmer is dan 7°C zijn teken actief. Dat betekent dat je eigenlijk al aan het begin van de lente tot aan het einde van de herfst alert moet zijn op teken. Zelfs tijdens een zachte winter kunnen teken nog actief zijn.

Vervelend, maar waar: katten- en hondeneigenaren lopen meer risico op een tekenbeet
Als je buiten bent, kan je zelf een tekenbeet oplopen. Maar je kat kan ook teken mee naar binnen nemen. Zo’n teek kan dan weer op zoek gaan naar een nieuwe gastheer…en dat kan jij zelf of een gezinslid zijn. Bah!
Slaapt je kat bij je op bed? Dan wil je al helemaal geen teken in de buurt. Toch? Een teek tussen de lakens slaapt niet echt lekker…Wist je dat je als katteneigenaar maar liefst 1,5x meer kans loopt op een tekenbeet dan iemand zonder huisdier?4
Het bestrijden van teken gaat dus niet alleen het welzijn van je kat aan, maar ook de gezondheid van jezelf en je gezin. Controleer je kat regelmatig op teken. Zie je een teek tussen de haren van je kat? Zorg dan voor een veilige en snelle verwijdering.
Preventieve maatregelen tegen teken
Je kat is veel beter af zonder teken, dat is zeker. Teken zuigen bloed én kunnen bacteriën, virussen en andere parasieten overdragen. Je huisdier beschermen tegen een tekenbeet is dan ook echt belangrijk. Gelukkig kan je heel wat maatregelen treffen tegen deze vervelende parasiet.
Je kat regelmatig controleren is een belangrijke eerste stap, maar helaas niet voldoende. Want hoe vaak je je kat ook controleert op teken: je kan er altijd een over het hoofd zien. Vind die piepkleine beestjes maar eens in de harige vacht van je kat!
Gelukkig bestaan er goede middelen, die je kat een maand of juist meerdere maanden beschermen tegen teken (en vlooien). Welke aanpak je ook kiest, het is belangrijk om je kat van maart tot en met november te beschermen tegen teken en zelfs tijdens warme winters. Vraag je dierenarts om persoonlijk advies!

VOORBEREID EROP UIT!
Ga je de natuur in? Wees voorbereid op teken!Neem altijd een tekentang of een tekenkaart mee, zodat je je materiaal bij de hand hebt als je met een tekenbeet te maken krijgt. Neem je je kat gezellig mee op reis of ga je de grens over? Informeer tijdig bij je dierenarts of je je kat moet beschermen tegen (exotische) parasieten, zoals hartwormen.
6 tips voor het verwijderen van teken
- Zie je een teek? Probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen. Je kan je dierenarts om hulp vragen.
- Gebruik een tekenkaart, pincet of de tekentang en trek de teek daarmee recht uit de vacht of huid.
- Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet. Knijp niet in het lichaam van de teek.
- Gebruik geen olie, alcohol of vuur bij het verwijderen van de teek. Daarmee vergroot je de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
- Heb je de teek verwijderd? Desinfecteer het bijtwondje met 70% alcohol of jodium en was je handen met zeep. Desinfecteer ook de tekenkaart, -tang of pincet.
- Heb je bij jezelf een teek verwijderd, noteer dan de bijtplek en datum in je agenda of telefoon.
Referenties:
- https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/infectieziekten/ziekte-van-lyme
- Mulder, et al. High risk of tick bites in Dutch gardens. Vector-Borne and Zoonotic Diseases, 2013; 13(12), 865-871.
- Sciensano, Tekennet 2021, Surveillance van tekenbeten in België.
- Jones EH, et al, Zoonoses Public Health, 2018; 65: 74–9. Pet ownership increases human risk of encountering ticks.
NL-NON-220700007

AANBEVOLEN
POPULAIRE PAGINA’S
- Grenzeloze bescherming tegen rabiës
- Denk je erover na een kat in huis te nemen?
- Een besmetting met niesziekte kan overal plaatsvinden
- 4 tips voor het eerste bezoek aan de dierenarts
- Kattenziekte is goed te voorkomen
- Een teek bij je kat? Verwijder de teek direct, bescherm je kat!
- Van teken zijn we nog niet af! Bescherm je kat t/m november en zelfs tijdens warme winters!
GERELATEERDE BERICHTEN
-
Katten kunnen besmet raken met rabiës; hondsdolheid. Een geldige rabiësvaccinatie is wettelijk verplicht als je met je kat de grens over wilt.
-
Een besmetting met niesziekte kan je kat overal oplopen. Op deze pagina lees je meer over de ziekteverschijnselen, besmetting, behandeling en vaccinatie.
-
Kattenziekte is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door een virus. Vooral kittens kunnen heel erg ziek worden. Vaccinatie tegen kattenziekte helpt!
-
Teken zijn kleine spinachtige parasieten die verschillende ziekten kunnen overdragen. Naar schatting krijgen 2 op de 100 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet1.
-
Wist je dat teken actief blijven tot en met november en zelfs nog tijdens warme winters – zolang het boven de 7ºC is?!