Checklist aanschaf konijn

VOEDING & VERZORGING

15 Jan, 2023

Geschatte leestijd 3 minuten

Aanschaf konijn

Overweeg je een konijn als huisdier? Leuk! Konijnen zijn lieve, sociale dieren.
Zorg voor een goede voorbereiding en maak de juiste keuze. Voor jezelf én je konijn. Met deze checklist helpen we je alvast een eindje op weg!

1. Bezint eer je begint.

Een konijn is snel gekocht, maar vraagt veel zorg en aandacht. Kan je er elke dag voor zorgen? Heb je voldoende ruimte? Ben je voorbereid op terugkerende kosten voor voer, stro, graafzand etc en dierenartskosten?


2. Niet 1 konijn, maar minstens 2!

Konijnen zijn echte groepsdieren en daardoor niet geschikt om alleen in een hok te verblijven. Plaats dus minstens 2 konijnen bij elkaar. Het liefst een koppel. Zorg er hoe dan ook voor dat ze goed bij elkaar passen. Heb je een mannetje en een vrouwtje? Kies tijdig voor castratie. Voor je het weet heb je een nestje…


3. Kijk eerst eens in een opvangtehuis of asiel.

Er zijn heel veel konijnen die wachten op een tweede kans en niet kunnen wachten om je te ontmoeten! Koop je je konijnen toch liever in een winkel of bij een fokker? Zorg voor een vertrouwd adres.


4. Zorg voor gezonde voeding en vers drinkwater.

Goed voer is de basis voor een gezond konijn. Haal voldoende hooi en stro in huis. Geef ook verse groenten en kruiden. Ververs het drinkwater minimaal 1x per dag.

Checklist aanschaf konijn

5. Geef je konijnen de ruimte.

Of je je konijnen nu binnen of buiten huisvest: zorg voor voldoende bewegingsruimte. Hoe groter, hoe beter! Zorg ook dat het hok van alle gemakken is voorzien (graafzand, stro, hooi, drinkwaterbak, speeltjes en eventueel een konijnentoilet) en goede bescherming biedt tegen weersinvloeden.


6. Laat je konijnen elk jaar vaccineren.

Zorg dat je minimaal een keer per jaar naar de dierenarts gaat voor de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole. Zo blijven je konijnen zo goed mogelijk beschermd tegen de drie (dodelijke) konijnenziekten myxomatose, RHD1 en RHD2. Tijdens het vaccinatieconsult worden je konijnen bovendien onderzocht, waardoor veel gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.


7. Voed je konijnen op

Konijnen kunnen heel tam worden en zelfs zindelijk worden gemaakt, maar voor beide is wel geduld nodig. (optillen vinden ze vaak niet zo prettig). Ervaar je gedragsproblemen? Vraag je dierenarts om advies!


8. Geef je konijnen aandacht en daag ze uit

Een konijn heeft beweging nodig. Zo blijft hij gezond en ga je verveling tegen. Wist je dat er allerlei leuke konijnenspeeltjes te koop zijn? Probeer het eens uit samen!

NL-NON-220500029