Castratie, sterilisatie en schijnzwangerschap bij konijnen

GEZONDHEID & PREVENTIE

13 Jan, 2022

Geschatte leestijd: 3 minuten

Castratie konijn

Konijnen staan bekend om hun vruchtbaarheid. Ze kunnen zich dan ook razendsnel voortplanten! Wist je dat konijnen in sommige gevallen al geslachtsrijp zijn vanaf 3-4 maanden leeftijd? Om te voorkomen dat je straks meerdere nestjes krijgt, lees je op deze pagina aanvullende informatie over castratie- en sterilisatiemogelijkheden. Ook schijnzwangerschap komt aan bod.

Castreren en steriliseren: meer dan geboortebeperking

Tenzij je konijnen wilt fokken, is het ten zeerste aan te bevelen om mannetjes (rammen) te castreren en vrouwtjes (voedsters) te steriliseren als ze ongeveer 5-6 maanden oud zijn (of, bij mannetjes, zodra de testikels zijn ingedaald). Konijnen zijn tussen 3-4 (kleinere rassen) en 6-9 maanden (grotere rassen) geslachtsrijp.

Door je vrouwtjeskonijn te laten steriliseren, kan je het risico op toekomstige baarmoederkanker aanzienlijk verkleinen. Bij sommige rassen komt dit type kanker bij ruim 80% van de voedsters die ouder zijn dan 4 jaar voor. Sterilisatie helpt ook territoriumdrift en agressie bij voedsters voorkomen.

Ongecastreerde rammen zullen eerder gedragsproblemen ontwikkelen, zoals vechten, bijten en sproeien. De urine kan ook erg gaan stinken. Gesteriliseerde of gecastreerde konijnen hebben bij het ouder worden wel eerder last van overgewicht. Houd het lichaamsgewicht van je konijn dus altijd in de gaten.

Sterilisatie konijn

Schijnzwanger en nestdrang

Je herkent het misschien wel: je hebt een vrouwtjeskonijn en van de ene op de andere dag vertoont ze heel ander gedrag. Ze bouwt -vaak van haar eigen vacht- ineens een nestje in het hok, eet meer én reageert soms wat geprikkeld of zelfs agressief. Het lijkt wel of ze zwanger is….

Veel voedsters raken schijnzwanger! Vaak vertoont je konijn dan exact dezelfde symptomen als een drachtig konijn. Deze nestdrang wordt veroorzaakt door hormonen. De schijndracht duurt meestal een paar dagen. Wanneer je konijn vaker dan 1x per jaar schijnzwanger is, kan dat duiden op onderliggende problemen met de baarmoeder of eierstokken. Bovendien kan schijndracht ook stress veroorzaken in het konijnenhok. Raadpleeg bij twijfel dan ook altijd je dierenarts. Vaak biedt sterilisatie uitkomst.

NL-NON-220500027

GERELATEERDE BERICHTEN

 • Aandachtspunten ‘veulenhengstigheid’?

  Als je de wens hebt om je merrie dit seizoen dragend te krijgen, dan kun je ervoor kiezen om haar tijdens de veulenhengstigheid te laten insemineren.

  Lees Verder >>

 • Is je merrie niet meteen drachtig? Geen paniek!

  Wat is er mooier dan een veulen fokken uit je eigen merrie? Misschien ben je ook al een tijdje bezig om je merrie drachtig te krijgen. Een spannende tijd! Is je merrie niet meteen drachtig? Geen paniek! Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Op deze webpagina lees je wat je het beste kunt doen, als je merrie niet drachtig wordt of blijft.

  Lees Verder >>

 • Je veulen op eigen benen

  Er komt een moment dat je veulen oud genoeg is om hem of haar van de moeder te scheiden. Om bij het veulen, de merrie en jezelf zoveel mogelijk stress tijdens deze speenperiode te voorkomen, lees dit artikel met tips voor verzameld voor jou.

  Lees Verder >>

 • Geef je veulen een vliegende start!

  De volgende tips helpen je om je veulen een goede start en optimale bescherming te bieden.

  Lees Verder >>