Van teken zijn we nog niet af! Bescherm je kat t/m november en zelfs tijdens warme winters!

GEZONDHEID & PREVENTIE

26 Jun, 2023

Geschatte leestijd 6 minuten


Wist je dat teken actief blijven tot en met november en zelfs nog tijdens warme winters – zolang het boven de 7ºC is?!

Daarom doe je er goed aan om je kat te blijven beschermen tegen teken. Uiteraard voor het welzijn van je huisdier, maar ook om jezelf en je gezin te beschermen. Katten kunnen teken namelijk levend mee naar huis nemen. Ook in het najaar.

Gebruik STAP – een methode die helpt in actie te komen tegen teken voor je huisdier en je gezin. Handelen volgens de STAP-methode helpt gezondheidsproblemen bij jezelf, je gezin en je huisdier te voorkomen. STAP is een ezelsbruggetje voor de volgende vier handelingen, die je het hele jaar rond kunt gebruiken in de strijd tegen teken.


STAP 1: Signaleren 

In Nederland komen teken overal voor. Je loopt niet alleen tekenbeten op in het bos (~40%), maar ook in de tuin (30-40%), in duinen (7%) en in mindere mate in stadsparken!

Controleer je kat, jezelf en gezinsleden dan ook regelmatig op teken, zeker als je in het groen bent geweest! Vergeet niet, dat het soms moeilijk zoeken is. Jonge teken zijn namelijk slechts 1 tot 3 mm groot.

WIST JE DAT…
…katten- en hondeneigenaren 50% meer kans op een tekenbeet hebben dan mensen zonder huisdieren?

STAP 2: Teek verwijderen

Signaleer je een teek bij jezelf of bij je kat? Verwijder deze dan zo snel mogelijk met behulp van een puntig pincet, tekentang of tekenkaart. Je kan de teek het beste zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vastpakken en hem er rustig uittrekken. Hoe eerder je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans op besmetting. Gebruik geen alcohol of jodium bij het verwijderen van een teek.


STAP 3: Advies bij de (dieren)arts 

Heb je zelf een tekenbeet? Overleg dan met je huisarts in verband met een mogelijke Lyme-besmetting.

Informeer ook bij je dierenarts hoe je je kat het beste kunt beschermen tegen teken in het najaar. Je dierenarts geeft een persoonlijk advies op basis van de gezondheid van je huisdier en je thuissituatie en adviseert middelen die uitgebreid zijn onderzocht op veiligheid en effectiviteit. Ook kan je dierenarts je helpen bij het verwijderen van teken bij je kat. 

Haal GRATIS tekenkaart bij je dierenarts*

Informeer bij je dierenarts naar een gratis STAP-tekenkaart. Deze tekenkaart heeft het formaat van een creditkaart, zodat je deze makkelijk overal mee naar toe kan nemen. Met deze tekenkaart kan je eenvoudig teken bij jezelf en je huisdier uit de huid verwijderen.

* Zolang de voorraad strekt


STAP 4: Preventie 

Wie tegen teken wil beschermen, beschermt zijn huisdier preventief! Wacht dus niet tot je een teek ziet, want dan ben je eigenlijk al te laat.

Teken wil je het liefst voorkomen. Voor je huisdier bestaan verschillende producten in verschillende toedieningsvormen (spot-on, tablet of band) die gemiddeld een maand of juist meerdere maanden beschermen tegen teken. Vraag je dierenarts om een product dat het beste bij jouw huisdier past.


7 tips voor het verwijderen van een teek

 1. Pak de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet.
 2. Knijp niet in het lichaam van de teek.
 3. Trek met een puntige pincet, een tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 4. lrriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur. Dit verhoogt de kans op besmetting!
 5. Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je hand en met zeep.
 6. Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.
 7. Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.

Er op uit in het groen?

Vergeet ook niet jezelf goed te beschermen als je het groen in gaat.

8 tips om jezelf te beschermen tegen teken

 1. Draag zoveel mogelijk dichte schoenen, een lange broek en lange mouwen.
 2. Stop als het even kan je broek in je sokken. Niet zo charmant, wel effectief!
 3. Loop zoveel mogelijk op de paden (i.p.v. hoog gras en dichte begroeiing).
 4. Spuit insectenwerende middelen zoals DEET op je kleding. Let op: niet elk middel is geschikt om te gebruiken bij kinderen. Lees vooraf goed de bijsluiter.
 5. Smeer je onbedekte huid ook in met DEET. Controleer vooraf goed de bijsluiter en ga na vanaf welke leeftijd je DEET mag gebruiken.
 6. Neem altijd een tekenkaart of tekenpincet mee.
 7. Draag lichte kleding als je actief bent in de natuur. Teken zijn dan beter zichtbaar.
 8. Blijf jezelf, je gezin en je huisdieren dagelijks controleren op teken. Ook in het najaar! Kijk vooral op hun favoriete verstopplekken!