8 feiten over konijnen: hoeveel kende jij er al?

WELZIJN & GEDRAG

18 Jan, 2023

Geschatte leestijd: 2 minuten

Weetjes konijnen

Konijnen zijn zo’n beetje de meest schattige huisdieren die er bestaan. Ze zijn niet alleen lief, slim en sociaal, maar hebben ook nog eens een ontzettend ‘aaibaar’ uiterlijk! Waarschijnlijk weet je als konijnenliefhebber al best veel over deze schattige dieren, maar we hebben toch nog wat leuke feiten over konijnen voor je verzameld. We zijn benieuwd: wist je ze alle 8?

K’nijnefeit #1

Voedsters kunnen de dag na het werpen al meteen weer drachtig worden. Houd ze dus uit de buurt van een ram.


K’nijnefeit #2

Hoewel konijnen altijd iets te knagen moeten hebben (zo slijten de tanden af!), zijn het geen knaagdieren. Konijnen behoren tot de haasachtigen


K’nijnefeit #3

Van elke dag een hele wortel, kan een konijn ziek worden. Dit komt door het hoge suikergehalte van een wortel. Eén keer per week een klein stukje wortel als snoepje is voldoende!


K’nijnefeit #4

De urine van konijnen is meestal dik en geel, maar kan ook oranje of zelfs rood zijn door plantenkleurstoffen in de voeding.

Konijnen feiten

K’nijnefeit #5

Het merendeel van de konijnen kan je zindelijk maken. Uitzondering zijn hele jonge konijnen of mannetjes die nog niet gecastreerd zijn.


K’nijnefeit #6

Vrouwtjes die drachtig of schijnzwanger zijn, kunnen agressiever dan normaal reageren.


K’nijnefeit #7

Konijnen kunnen heel stil en bewegingloos in hun hok liggen. Schrik niet: waarschijnlijk zijn ze in een diepe slaap. Wist je dat konijnen vaak met de ogen open slapen?


K’nijnefeit #8

’s Nachts leggen konijnen vaak blindedarmkeutels. Die keutels eten ze direct vanuit de anus weer op. Klinkt vies, maar de keutels bevatten belangrijke voedingsstoffen.

NL-NON-220500031